Gluténmentes lekváros csigafalatok
A gluténmentes péksütemények készítésével mostanában kezdtem el próbálkozni. Ebbe a receptbe első kóstolásra beleszerettem!
Aki érzékeny a gluténra, a laktózra, netán cukorbeteg, akkor ez tökéletes lesz számára. Másrészt pedig egy olyan egészséges péksütemény recept, amit érdemes kipróbálni, mert megéri a konyhai fáradozást. Isteni finom, és lehet a lekvárokat, püréket cserélgetni benne az ízlésvilágod szerint.
Hozzávalók:
- 7 dkg kölesliszt
- 5 dkg rizsliszt
- 2 dkg útifű maghéj
- 4 dkg eritrit
- 2 evőkanál víz (ha szükséges)
- 4 dkg vaj
- 1 db nagyméretű tojás
- tetszés szerinti lekvár vagy püré, amit házilag is elkészíthetünk:
Eper-málna, alma-banán, meggy-csokoládé, tőled függ, hogy milyet szeretnél. (Kezd el főzni a 20 dkg gyümölcsöt, mikor már kezd sűrűsödni a leve, adj, hozzá 2 dkg eritritet. Turmixgéppel mixeld össze, és kész!)
Nekem otthon már volt cukormentes házi málna lekvárom, így ezzel nem kellett foglalkozni.
Elkészítés:
A száraz összetevőket keverd össze (lisztek, cukor, útifű maghéj).
Add hozzá a nagyméretű tojást, és kezd el elkeverni.
A 4 dkg vajat olvaszd fel és öntsd a tésztához.
Ha kész, akkor add hozzá a vizet, de csak annyit, hogy gyúrható legyen.
Miután összegyúrtad, 30 percig hagyd pihenni, majd egy jól meglisztezett (rizsliszt) nyújtódeszkán 0,5-1 cm vastagságúra nyújtsd ki a tésztát.
Alaposan kend be lekvárral, ne sajnáld! Én néha reszelek rá csokit is, hogy még katartikusabb ízélményt produkáljak.
Óvatosan tekerd fel, mert a tészta omlós, majd ujjnyi távolságokra vágd fel, helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend be tojással.
160 fokon nagyjából 10-15 percig kell aranybarnára sütni.
Ha elkészült egy kicsit hagyd hűlni, aztán edd tele magad vele bátran! :)
Ha tetszett, Oszd meg másokkal is, valamint nézz szét Harapnivaló rovatunkban a többi extra egészséges receptért!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése