Spenót helyett mángold

    A mángoldot már régóta ismerik a Földközi-tenger és környékén, mégis Európában alig ismerik. Hazánkban is most kezd divatossá válni. Szinte minden piacon már látni ezt az óriás levelet.


   Ez a növény igen jótékony hatással bír a szervezetünkre. A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Íze és elkészítése nem különbözik a spenótétól. Simán fagyasztható anélkül, hogy veszítene ízéből, vitamin tartalmából. Nem csak a levele, de a szára is felhasználható.

Íme egy-két recept is!

Mángold főzelék:

  • 40 dkg mángold (fagyasztott vagy friss)
  • 3.5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

   Hagyjuk felengedni a mélyhűtött mángoldot. A tejjel feltesszük főni, sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük. 10 perc után a vajból, lisztből fokhagymás rántást készítünk (legjobb, ha a fokhagymát áttörjük). A rántással átforraljuk a főzeléket. Botmixerrel alaposan elturmixoljuk.

Mángold krémleves:


  • 1 vöröshagyma
  • 1 lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 óriási mángold levél
  • 5 dl víz
  • 1 tk vegeta
  • szerecsendió
  • 2 dl tej

   A hozzávalókat megtisztítjuk, felvágjuk, beletesszük a vízzel teli edénybe, és elkezdjük főzni. Ízesítés után felöntjük tejjel, behabarjuk liszttel, majd turmixoljuk és kész is! Szárított zsemlekockákat, valamint sajtot szórhatunk bele.

Mángold saláta köretnek:


  • 6 db mángold (nagy levél szárával együtt)
  • 1 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db uborka 
  • 20 dkg mozzarella
  • 2 db újhagyma (vagy fél póréhagyma)
  • 1 ek lenmagolaj
  • 1 kk ecet (kókuszecet vagy almaecet)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint

   Az alapanyagokat feldaraboljuk, jól összekeverjük egy tálban. Reggelire, vacsorára, ebédhez köretnek fogyaszthatjuk.
  Jó étvágyat mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

3 egyszerű illatosító házilag