Spenót helyett mángold
A mángoldot már régóta ismerik a Földközi-tenger és környékén, mégis Európában alig ismerik. Hazánkban is most kezd divatossá válni. Szinte minden piacon már látni ezt az óriás levelet.
Ez a növény igen jótékony hatással bír a szervezetünkre. A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Íze és elkészítése nem különbözik a spenótétól. Simán fagyasztható anélkül, hogy veszítene ízéből, vitamin tartalmából. Nem csak a levele, de a szára is felhasználható.
Íme egy-két recept is!
Mángold főzelék:
Hagyjuk felengedni a mélyhűtött mángoldot. A tejjel feltesszük főni, sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük. 10 perc után a vajból, lisztből fokhagymás rántást készítünk (legjobb, ha a fokhagymát áttörjük). A rántással átforraljuk a főzeléket. Botmixerrel alaposan elturmixoljuk.
Mángold krémleves:
A hozzávalókat megtisztítjuk, felvágjuk, beletesszük a vízzel teli edénybe, és elkezdjük főzni. Ízesítés után felöntjük tejjel, behabarjuk liszttel, majd turmixoljuk és kész is! Szárított zsemlekockákat, valamint sajtot szórhatunk bele.
Mángold saláta köretnek:
Az alapanyagokat feldaraboljuk, jól összekeverjük egy tálban. Reggelire, vacsorára, ebédhez köretnek fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat mindenkinek!
Ez a növény igen jótékony hatással bír a szervezetünkre. A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Íze és elkészítése nem különbözik a spenótétól. Simán fagyasztható anélkül, hogy veszítene ízéből, vitamin tartalmából. Nem csak a levele, de a szára is felhasználható.
Íme egy-két recept is!
Mángold főzelék:
- 40 dkg mángold (fagyasztott vagy friss)
- 3.5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
Hagyjuk felengedni a mélyhűtött mángoldot. A tejjel feltesszük főni, sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük. 10 perc után a vajból, lisztből fokhagymás rántást készítünk (legjobb, ha a fokhagymát áttörjük). A rántással átforraljuk a főzeléket. Botmixerrel alaposan elturmixoljuk.
Mángold krémleves:
- 1 vöröshagyma
- 1 lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 óriási mángold levél
- 5 dl víz
- 1 tk vegeta
- só
- szerecsendió
- 2 dl tej
A hozzávalókat megtisztítjuk, felvágjuk, beletesszük a vízzel teli edénybe, és elkezdjük főzni. Ízesítés után felöntjük tejjel, behabarjuk liszttel, majd turmixoljuk és kész is! Szárított zsemlekockákat, valamint sajtot szórhatunk bele.
Mángold saláta köretnek:
- 6 db mángold (nagy levél szárával együtt)
- 1 db paprika
- 2 db paradicsom
- 1 db uborka
- 20 dkg mozzarella
- 2 db újhagyma (vagy fél póréhagyma)
- 1 ek lenmagolaj
- 1 kk ecet (kókuszecet vagy almaecet)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
Az alapanyagokat feldaraboljuk, jól összekeverjük egy tálban. Reggelire, vacsorára, ebédhez köretnek fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat mindenkinek!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése