Zöldséges batyu


   Nem vagyok híve a kalória számolgatásnak és a kényszeres diéták többségének. Csupán azt vallom, hogy egy kis odafigyeléssel lehet egészségesen étkezni, anélkül, hogy szenvednénk és lemondanánk megannyi finomságról. A kulcs nem a mennyiségben, főként inkább az összetevők milyenségében rejlik. Ilyen "minőségi" étel saját találmányom, a zöldséges batyu is. 

   Ez a recept a legegyszerűbb megoldások egyike, nagyon laktató, könnyen elkészíthető egészséges és ízletes finomság. Otthon igazi házi kedvencnek számít. 


A tésztához
  • 50 dkg rétesliszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2.5 dl laktózmentes tej 
  • 2 db tojás


A töltelékhez:
  • 1 db sárgarépa, apróra kockázva
  • 1 db cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg gomba
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • bors
  • toscanai fűszerkeverék


Elkészítése:

   A zöldségeket hámozzuk és felvágjuk. A hagymát megpirítjuk a kókuszzsíron, hozzáadjuk a gombát és az apróra kockázott répát. Mikor a répa kezd megpuhulni, a padlizsánt majd a cukkinit is hozzáadhatjuk. Tetszés szerint fűszerezzük. Főzés közben, ha a gomba leve elfogy önthetünk hozzá egy kis vizet. A szószos állag eléréséhez készítsünk habarást. Miután megfőttek a zöldségek levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
   A tészta kicsit bonyolultabb, ezért azt javaslom, aki idő szűkében van, vagy nem akar vele pepecselni, vegyen inkább gyorsfagyasztott leveles tésztát. Ugyanolyan finom lesz, mint a házilag elkészített. Kezdő szakácsoknak pedig biztos siker.
   Akik inkább a házi leveles tészta mellett döntenek: A lisztből 5 dkg -t elveszünk, a vajból is elveszünk 5 dkg-t. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, a lisztet az 5 dkg vajjal és a többi hozzávalóval összekeverjük, és megdagasztjuk. Majd 30 percig pihentetjük. Addig a vajat a liszttel összegyúrjuk, és téglalap alakúvá formázzuk. Vigyázat! Ha a vaj túl kemény, kiszakítja a tésztát, ha pedig meleg helyiségben készítjük, és folyékony a vaj, akkor tegyük a vajat hűtőbe kicsi időre vagy hűvös helyre.
A kelesztett tésztát kinyújtjuk, és a vajas részt beburkoljuk vele. Majd megfordítjuk, és újra kinyújtjuk. Kézzel 3 részre osztjuk, majd a jobb oldali részt  behajtjuk, és a baloldali részt a jobb oldali rész tetejére hajtjuk. Utána 20 percre hűtőbe tesszük. Majd megint kinyújtjuk, azután 4 részre osztjuk a kezünkkel. A két oldalt behajtjuk, és egymásra rakjuk a két oldalt, majd megint 20 percig pihentetjük. Utána újra meghajtogatjuk (az utóbbi módon), és pihentetjük megint 20 percig (folpackkal takarjuk le, hogy  ne száradjon meg a teteje)


   Kinyújtjuk a tésztát, 1 cm vékonyságúra, négyzetekre vágjuk. A négyzetekbe belerakjuk a tölteléket, szépen elosztva, majd a batyu 4 sarkát egymásra hajtogatjuk. Végül reszelünk rá egy kis sajtot. Betesszük a sütőbe és addig nem vesszük ki, amíg arany barnára nem sült.



Jó étvágyat hozzá!









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

3 egyszerű illatosító házilag