Batáta az ember barátja

   Hazánkban már szinte minden zöldségesnél kapható az édesburgonya, más nevén batáta. Egyre népszerűbb, több és több recept jelenik meg, ahol ez a zöldség is összetevő.

   A neve ellenére a burgonyához semmi köze nincsen, hacsak nem a külső alapján ítélünk. Itthon főleg Ásotthalom környékén termesztik. A nálunk elterjedt sárga édesburgonya íze hasonlít a sütőtökéhez, de számos másfajtája is létezik.
   Természetes forrása a magnéziumnak, vastartalma magas. Gazdag A, B, C vitaminokban. Alacsony glikémiás indexe miatt ajánlott cukorbetegek számára. A fehérje tartalma a tojáséval vetekszik. Ezek mellett különböző gyulladáscsökkentő, antioxidáns összetevőket is tartalmaz.
 Tárolásánál figyelj oda, hogy 2-3 napig áll csak el, hűtőbe ne tedd mert elveszti édes zamatát, megkeseredik.
  Különböző módokon fogyasztható. Párolható, süthető, grillezhető, felhasználhatod köretnek, kiváló süteményekbe, és krémlevest is készíthetsz belőle. Itt van pár lehetőség:

Batátapüré

Hozzávalók
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 batáta (édesburgonya)
  • 1 sárgarépa
  • 2 ek aprított petrezselyemzöld
  • Fél csésze zöldségleves
  • 1ek olívaolaj
  • 2 ek koriander (ízlés szerint)
A batátát és a répát pucoljuk meg és vágjuk fel darabokra. Főzzük puhává a fokhagymával. Dobjuk hozzá a zöld fűszereket. Dolgozzuk el egy robotgéppel, közben adjuk hozzá az olajat és a zöldséglevest. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Remek köretnek szárnyasokhoz, vadételekhez, de mártogatósként is kiválóan funkcionál.

Batátaleves gyömbérrel

Hozzávalók:
  • fél kg batáta
  • 1 liter víz
  • olívaolaj
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 cm-s friss gyömbér
  • só, őrölt fehérbors
  • 1 tk. római kömény, friss koriander
  • 1/2 citrom
Az olajon enyhén pirítsuk meg a gyömbért és a fokhagymát. Párolt batátát daraboljunk szét. Az összetevőket öntsük egy turmixgépbe és hagyjuk, hogy a gép tegye a dolgát.

   Ez csak két lehetőség a több százból. Remek választás diétás étrendhez is. Ha tehetem, akkor minél többször készítem el köretnek, zöldséges ételekhez, és a sütőtökös-zabkeksznél néha előfordul, hogy a sütőtök helyett használom az édesburgonyát, kiválóan felcserélhető a két összetevő.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

3 egyszerű illatosító házilag