Rukkolás zöldségkülönlegesség

  A zöldségekkel értékes tápanyagokat juttathatunk a szervezetbe. Elkészítési módjuk sokféle lehet. Fogyaszthatók sütve, főzve, párolva, önmagukban nyersen, más zöldségfélékkel, vagy akár más élelmiszerekkel együtt. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Két nagy kedvencemet vegyítettem össze. Az egyik egy különleges, pikáns ízű salátaféle, a rukkola, a másik pedig az újra divatba kerülő cékla. Mind a kettő hemzseg a jótékony hatású összetevőktől és igen különleges párosítást alkotnak együtt. 



  A rukkola, más néven borsmustár egy vitamindús levélzöldség. A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, ezen kívül tartalmaz kalciumot és vasat is. Fogyasztásakor csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége.Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit. Csökkenti az egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.
  A cékla lúgosít, kiváló antioxidáns, segíti a vörösvérsejtek képzését, gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását. Méregteleníti a gyomrot és a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Ezen kívül nagymértékben tartalmaz folsavat, vasat, valamint A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő.

Hozzávalók 2 fő részére:
  • 1 nagyméretű cékla
  • 6 kisméretű krumpli
  • 250 g csiperke gomba
  • 1 zacskó rukkola
  • fehérbors

A recept a következő:
  1. Hámozd meg a céklát, vágd apró darabokra és párold, míg félkemény nem lesz! Hintsd meg sóval és csipetnyi fehér borssal. 
  2. Közben hámozd meg a gombát, szeleteld fel és öntsd a céklához!
  3. Utána mosd meg a krumplit (én kisebbeket választottam a piacon)! Tetszés szerint hámozhatod, vagy rajta hagyhatod a héját. 
  4. A feldarabolt krumplikat öntsd a többihez!
  5. Mikor megfőtt a burgonya is, szedd ki egy tálba, hintsd meg rukkolával Rakhatsz hozzá tejfölt, majonézt!
Bon appétit!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

3 egyszerű illatosító házilag