Gluténmentes lekváros csigafalatok

   A gluténmentes péksütemények készítésével mostanában kezdtem el próbálkozni. Ebbe a receptbe első kóstolásra beleszerettem! 

  Aki érzékeny a gluténra, a laktózra, netán cukorbeteg, akkor ez tökéletes lesz számára. Másrészt pedig egy olyan egészséges péksütemény recept, amit érdemes kipróbálni, mert megéri a konyhai fáradozást. Isteni finom, és lehet a lekvárokat, püréket cserélgetni benne az ízlésvilágod szerint.

Hozzávalók:
  • 7 dkg kölesliszt
  • 5 dkg rizsliszt
  • 2 dkg útifű maghéj
  • 4 dkg eritrit
  • 2 evőkanál víz (ha szükséges)
  • 4 dkg vaj
  • 1 db nagyméretű tojás
  • tetszés szerinti lekvár vagy püré, amit házilag is elkészíthetünk:
   Eper-málna, alma-banán, meggy-csokoládé, tőled függ, hogy milyet szeretnél. (Kezd el főzni a 20 dkg gyümölcsöt, mikor már kezd sűrűsödni a leve, adj, hozzá 2 dkg eritritet. Turmixgéppel mixeld össze, és kész!)
Nekem otthon már volt cukormentes házi málna lekvárom, így ezzel nem kellett foglalkozni. 


Elkészítés:

A száraz összetevőket keverd össze (lisztek, cukor, útifű maghéj). 
Add hozzá a nagyméretű tojást, és kezd el elkeverni. 
A 4 dkg vajat olvaszd fel és öntsd a tésztához.  
Ha kész, akkor add hozzá a vizet, de csak annyit, hogy gyúrható legyen. 
Miután összegyúrtad, 30 percig hagyd pihenni, majd egy jól meglisztezett (rizsliszt) nyújtódeszkán 0,5-1 cm vastagságúra nyújtsd ki a tésztát.
Alaposan kend be lekvárral, ne sajnáld! Én néha reszelek rá csokit is, hogy még katartikusabb ízélményt produkáljak.
Óvatosan tekerd fel, mert a tészta omlós, majd ujjnyi távolságokra vágd fel, helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend be tojással. 
160 fokon nagyjából 10-15 percig kell aranybarnára sütni. 


   Ha elkészült egy kicsit hagyd hűlni, aztán edd tele magad vele bátran! :)
Ha tetszett, Oszd meg másokkal is, valamint nézz szét Harapnivaló rovatunkban a többi extra egészséges receptért!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

3 egyszerű illatosító házilag