Chia puding

  Mostanában nagy divattá vált a chia mag fogyasztása. Ez nem is véletlen hiszen csodás hatással van az emberi szervezetre. Legalább 9 okot fel lehetne sorolni, miért érdemes enni.


  Amikor a chia mag folyadékkal érintkezik, megduzzad, zselés állagúvá válik. Magába szívja a nedvességet, ugyanakkor súlyosabbá válik, de mivel csak a térfogata nő, a kalória tartalma nem, ezért gyorsan megtelíti a gyomrot, ezzel is eltünteti az éhség érzetét. Állaga miatt sokkal több időt vesz igénybe a megemésztése is. Egyszóval fogyáshoz remekül alkalmazható.
 Omega 3 zsírsavat tartalmaz, ami hozzájárul a bőr, haj, és körmök egészségéhez, épségéhez. Fontos alkotó eleme a kalcium, magnézium, foszfor, mangán, és a fehérje. Ezek az ásványi anyagok mind a csontokat, fogakat erősítik.
  Az aztékok energianövelőként használták, mostanában pedig sportolni vágyóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek is ajánlják, mivel ez egyfajta egészséges szénhidrát bomba. Növeli a a bevitt tápanyagokat-, csökkenti a bevitt cukrok mennyiségét. Nagyobb állóképességet ad.
  Mivel zselés állaga van, ezért lelassítja azt a folyamatot, mely során a szervezetünk keményítőből cukrot állít elő. Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Csökkenti, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek számára is előnyös a fogyasztása.

  Süteményekbe, kekszekbe is rakják, de szerintem a legfinomabb módja mégis az, amikor folyadékba kerül és puding állagot vesz fel. Itt van pár édes recept a végtelen lehetőségek közül, ami tökéletes reggelire, vagy edzés előtti nassoláshoz.

Csokoládés chia puding


Vaníliás- fahéjas chia puding


Banános chia puding

Almás chia puding

  Minden recept alapja gyümölcslé, turmix  és chia mag keveréke. Nagyjából egy órát áztatjuk a magot a folyadékban, ami után pudingos állagot nyer. Én nem tudok betelni vele! Nagyon finom, és ultra könnyű elkészíteni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

3 egyszerű illatosító házilag