DIY természetes pirosító házilag

   Egy átlagos nő akár ezreket is képes költeni kozmetikumokra egy hónapban, holott sokkal egyszerűbb, gyorsabb, gazdaságosabb előállítani az otthoni összetevőkből egyes cikkeket, mint a boltokban megvásárolni azokat horribilis áron.

     A magyarországi piacokon egy mindenre való pirosító 1000-4000 Ft között vásárolható meg, kinek mit enged a pénztárcája. Egy natúr kozmetikumos pirosító 2000 Ft-nál kezdődik. Amit most mutatok, az nem lesz több 150 Ft-nál. Az alapanyagok megvétele drága ugyan, de még a 1/30-ad részét sem kell felhasználni. Mivel mind egészséges, ehető, egyes összetevők otthon is megtalálhatók, ezért másra is lehet használni és ha belegondolunk így már nem is olyan borzasztó a megvételük. 
   Nemrég kísérleteztem ki egy rózsaszínes és egy barnás árnyalatú pirosítót. Így a ruhához és a smink többi részéhez illően használhatom a két új szerzeményt felváltva. 

   Az első, amit kipróbáltam a sima céklapor. Mivel nagyon vad színe volt az arcomon ezért kevertem bele egy kis fehér agyagot, amitől halványabb lett. Ez mellett még raktam hozzá egy kis gyömbérport. 
  • 1/2 teáskanál kaolin (fehér agyag)
  • 1/2 teáskanál céklapor
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
   A kakaópor ugyancsak nem volt elég a hófehér bőrömhöz, ezért muszáj volt, hogy keverjem valamivel. Adtam neki egy sárgásabb vonulatot és kaolin helyett nyílgyökér lisztet használtam.  kurkuma élénkebb színt adott a pirosítónak.
  • 1/2 teáskanál nyílgyökérliszt
  • 1/4 teáskanál kakaópor
  • egy késhegynyi őrölt szerecsendió
  • egy késhegynyi kurkuma

  Többféle színárnyalatot is előállíthatunk, hiszen rengeteg természetes színező van. A barnásabb árnyalatok alapja a kakaópor, a rózsásabbaké a céklapor. Más árnyalatok eléréséhez a következőféleképpen juthatsz:
  • A barnásabb árnyalatokhoz másként: szerecsendió, fahéj
  • Ha valami sárgát akarsz belekeverni: kurkuma
  • Rózsaszín: rózsaszínagyag
  • Pirosításhoz: vörösagyag
  • Lilásabb szín érdekében: hibiszkusz por
  • Halványítani akarsz: gyömbérpor, nyílgyökér liszt, kaolin (fehér agyag)

   A fehér agyag remek tulajdonságokkal rendelkezik. Már ősidőktől használják kozmetikumokba. Bársonyosít, nyugtat, tisztít, méregtelenít, fellazító, szerkezetjavító és regeneráló hatású a bőr számára. 
   A nyílgyökérliszt a gluténmentes táplálkozás egyik alapanyaga. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Nemcsak étkezéshez használható, hanem remekül alkalmazható bőrproblémák kezelésére is. Gombásodásra, fekélyekre, sebekre, kipirosodásra. Alkalmas babahintőpor helyettesítésére. 

   Ha szeretnéd, hogy a poros állaga szilárdabb legyen, akkor használj 50%-os alkoholt. Tedd a port egy tégelybe, önts rá alkoholt, keverd össze, hagyd száradni egy órát, az idő lejártával tegyél rá egy zsebkendőt óvatosan és nyomkodd meg, hogy egyenletes masszát kapj a tárolóban. Ha kész, akkor már csak egy éjszakát kell vele várni és már használhatod is. Ezen a videón be is mutatják neked, ha egyszerűbb így követni az eljárást.


   A legjobb az egészben, hogy nem kell keresgetni a boltokban a megfelelő színű természetes alapanyagú pirosítót. Saját magadnak előállíthatod, kikísérletezheted. Így igazán egyedinek érezheted magad.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

3 egyszerű illatosító házilag